niedziela, 11 maja 2014

Quinotto

Quinoa. czyli komosa ryżowa to moje całkiem niedawne odkrycie. Najczęściej wykorzystywana jest tak jak kasza, choć kaszą nie jest - to tzw. pseudozboże. Ugotowana wygląda jak robaczki, ale jest bardzo smaczna i zdrowa - zawiera dużo wapnia, żelaza. Nie zawiera glutenu. Wartości odżywcze 100g quinoa to 14,8 g białka, 5 g tłuszczu, 58,5 g węglowodanów i 334 kalorie. Warto ją włączyć do diety.

Dziś proponuje quinotto, czyli oszukane risotto, zamiast ryżu - komosa do tego kurczak, papryka i pomidory:


Składniki na jedną porcję:

  • 1/2 szklanki komosy
  • 150 g piersi z kurczaka
  • papryka - wedle uznania
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • pomidory w puszce/przecier pomidorowy
  • łyżeczka oleju kokosowego (ok. 10 g)
  • przyprawy - wg uznania
  • bulion lub woda
  • łyżka tartego sera (ok. 10 g)

Przygotowanie:
komose dokładnie wypłukać na sitku - kilkukrotnie. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę wg uznania. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dołożyć mięso, czosnek, paprykę, chwilę podsmażyć. Odsączoną komosę wrzucić na patelnię i mieszając przysmażyć chwilę.Dodać pomidory, przecier Zalać wodą (bulionem) - aby się przykryło, przykryć i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy woda całkowicie nie wyparowała. Po ok. 10 minutach doprawić (u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, cayenne) - gotować do odparowania wody. Na talerzy posypać serem (można pominąć ;))

Smacznego.

Moja porcja to:450 kcal, B: 45,6 g; T: 20g (16 g bez sera); W: 52,7 g.

1 komentarz: