sobota, 3 maja 2014

Zielone smoothie - szpinakowe z kiwi i jabłkiem

Ostatnimi czasy rozmiłowałam się w zielonych koktajlach - zielonych warzywach zmiksowanych z owocami. Połączenie dość dziwaczne, ale wbrew pozorom smak zieleniny nie jest dominujący i bardzo wyczuwalny. 
Jeśli pierwszy raz jest przed Tobą, możesz zwiększyć ilość owoców w stosunku do zieleniny i stopniowo je zmniejszać. Pamiętać też należy, że takie smoothie należy pić powoli.

Dziś zapraszam na połączenie:

duża garść szpinaku baby + kiwi + 1/2 jabłka + woda


Szpinak i owoce umyć, owoce obrać, wrzucić do blendera, wlać wody (na oko w zależności jakie gęste lubicie - ja daje ok. 3/4 szklanki) i zmiksować

Dlaczego warto je pić?
Zazwyczaj mamy kłopot z dostarczaniem odpowiedniej ilości warzyw, a takie koktajle niesamowicie ułatwiają zadanie. Uzupełnia się w ten sposób niedobory witamin i mikroelementów. No i są pyszne :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) pycha - moje ulubione to właśnie ze szpinakiem (w ogóle kocham szpinak)

      Usuń
  2. To jeden z moich ulubionych zielonych koktajli :D Warto dodac do niego jeszcze cytrynę - co prawda kiwi tez daje kwasny posmak, ale z cytryną jest jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę spróbować dać cytrynkę. Czasem wciskam sok z pomarańczy, ale akurat w domu nie miałam

      Usuń