środa, 23 kwietnia 2014

Przygotowania do diety.

Decyzja o odchudzaniu powinna być przemyślana. Im lepiej się przygotowujemy, tym łatwiej będzie wystartować. Pisałam już o moich celach i sposobach dojścia do niego. Dziś parę rad odnośnie przygotowania do diety.

Najlepiej by było, żeby wszystkie zakazane rzeczy zniknęły z zasięgu rąk :) Jeśli jednak nie da się, bo współdzielisz kuchnię z rodziną, zrób listę rzeczy absolutnie zakazanych:

  1. Cukier - wróg numer jeden (i tu słodycze, słodkie jogurciki, płatki...)
  2. Syrop glukozowo-fruktozowy
  3. Słone przekąski (paluszki, czpisy orzeszki)
  4. Przetworzone jedzenie (fast foody, sklepowe wędliny niskiej jakości, gotowe jedzenie, ryżowe wafle, krążki)
  5. Tłuszcz utwardzany (sam tłuszcz jest nam potrzebny)
  6. Słodzone napoje
  7. Jasne pieczywo
  8. Alkohol (od czasu do czasu wytrawne czerwone wio jest ok)
  9. Produkty o wysokim Indeksie Glikemicznym
Zrób zarys menu tygodniowego. Jakie potrawy będziesz jeść konktretnego dnia. Takie planowanie posiłków pomaga na początku i bardzo ułatwia zakypy.

Zrób listę zakupów. Ja najczęściej robię e-zakupy w tesco. Zalety - nigdy nic ponadprogramowego nie wpadnie mi do koszyka. Mają sporo fajnych fit produktów. Na tygodniu kupuje tylko warzywa, owoce, mięso (choć koleżanki kupują też w tesco mięso i nie narzekają). Plusem jest też koszt przywiezienia, który jest niższy niż bilet autobusowy :) (mogłoby tesco dać jakiegoś bona za tę reklamę ;P). Najlepiej robić zakupy na cały tydzień (choć ja w tesco kupuje raz w miesiącu), żeby nie było sytuacji, że lodówka pusta i się trzeba śmieciami ratować.

Co powinno się na takiej liście pojawić? Bardzo ogólnikowo:
Źródło białka:
mięso wołowina, drób, wieprzowina, ryby, jajka, twaróg, warzywa strączkowe, żółty ser, podroby, owoce morza
Źródło węglowodanów:
płatki owsiane, ryż brązowy, kasza jaglana, kasza pęczak, kasza gryczana, chleb żytni razowy, makaron pełnoziarnisty, mąka pełnoziarnista (pszenna/żytnia/gryczana...), owoce, warzywa
Źródło tłuszczy:
orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca, siemię lniane, awokado, olej roślinny (rzepakowy, oliwa z oliwek), olej kokosowy (do smażenia), masło prawdziwe (nie śmiksy miksy)
Inne:
przyprawy bez chemii, jogurt naturalny do sosów, warzywa mrożone (w zimie), mieszanki sałat, duuużo warzyw, woda mineralna (pijemy z umiarem), woda źródlana, przecier pomidorowy, 

Wyrób nawyk czytania etykiet. Ja zanim kupię cokolwiek, zawsze czytam skład. Nie ufaj, że jak jest napisane, że zdrowe, czy fit to takie jest.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz